EMI (Eye Movement Integration) 

EMI is minder bekend dan EMDR. Deze methode gebruikt ook oogbewegingen, maar op een iets andere manier. EMI richt zich op de integratie van verschillende aspecten van een herinnering (bijvoorbeeld visueel, auditief, kinesthetisch) door systematisch oogbewegingen in verschillende richtingen uit te voeren. Het doel is om neurologische "disconnecties" die verband houden met stressvolle of traumatische herinneringen te herstellen, waardoor een meer geïntegreerde en minder stressvolle herinnering ontstaat.

Wat is het verschil tussen EMI en EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) en EMI (Eye Movement Integration) zijn beide psychotherapeutische technieken die gebruikmaken van oogbewegingen om psychologische stress en trauma's te verwerken. Hier is een uitleg van beide methoden en wanneer EMI mogelijk de voorkeur heeft.

 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

 

EMDR is een bekende en uitgebreid onderzochte methode die vooral wordt gebruikt voor de behandeling van PTSS (posttraumatische stressstoornis) en andere angststoornissen. Deze therapie is gebaseerd op het idee dat het mogelijk is om de verwerking van vastzittende traumatische herinneringen te versnellen door middel van gerichte oogbewegingen. De patiënt wordt gevraagd om aan de traumatische gebeurtenis te denken terwijl hij of zij oogbewegingen uitvoert die door de therapeut worden geleid. Dit helpt de hersenen om de herinneringen te reorganiseren en de emotionele impact ervan te verminderen.

 

EMI (Eye Movement Integration)

 

EMI is minder bekend en minder uitgebreid onderzocht dan EMDR. Deze methode gebruikt ook oogbewegingen, maar op een iets andere manier. EMI richt zich op de integratie van verschillende aspecten van een herinnering (bijvoorbeeld visueel, auditief, kinesthetisch) door systematisch oogbewegingen in verschillende richtingen uit te voeren. Het doel is om neurologische "disconnecties" die verband houden met stressvolle of traumatische herinneringen te herstellen, waardoor een meer geïntegreerde en minder stressvolle herinnering ontstaat.

Wanneer kies je voor EMI?

 

EMI kan een optie zijn wanneer een persoon zoekt naar een benadering die minder direct confronteert met het trauma dan EMDR. EMI kan geschikt zijn voor cliënten die:

 

  • Moeilijk specifieke herinneringen kunnen lokaliseren of deze herinneringen te overweldigend vinden.
  • Behoefte hebben aan een zachtere benadering die meer gericht is op het integreren van ervaringen in plaats van deze te desensibiliseren.
  • Verschillende soorten trauma of emotionele blokkades ervaren die niet specifiek aan PTSS gelinkt zijn.

 

In de praktijk kunnen therapeuten kiezen voor EMI wanneer traditionele methoden zoals EMDR minder effectief zijn of als aanvulling daarop, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de cliënt. Het is belangrijk om een therapeut te kiezen die ervaring heeft met de gekozen methode en die kan helpen bij het bepalen welke aanpak het beste past bij de individuele situatie van een cliënt.


Praktijk in het Zicht

Schrijf ons direct via WhatsApp

Chatten via WhatsApp
Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.