Adem in, adem uit

Bij zowel de lichaamsgerichte psychotherapie als bij SE werk ik met de adem en het hier en nu. Zonder adem is er geen leven. Je adem en lichaam zijn altijd in het hier en nu. 

Wat is het hier en nu en waarom is het zo belangrijk? 


In het Engels heet het ‘in the present’, een prachtige dubbele betekenis, want ‘present’ betekent ook geschenk of cadeautje. Als je namelijk in het hier en nu bent, dan is er geen denken, maar rust in je hoofd. Rust geeft vertrouwen en duidelijkheid en samen vergroten ze het zelfvertrouwen. Het is een heldere staat van zijn die zo natuurlijk voor ons is. 

Als het zo natuurlijk is, waarom is het dan voor veel mensen zo moeilijk? Er is één ding dat je aandacht van het hier en nu af houdt en dat is: je denken. We denken in de toekomst en in het verleden. We reizen met ons denken steeds heen en weer in de tijd. Wat we doen in therapie, is werken met adem en in het hier en nu. Dat alleen al geeft rust, zelfvertrouwen en energie.  


Hier en nu is een plaats van niet-denken oftewel rust in je hoofd en rust in je lijf. 

Door conditionering, opvoeding of trauma kun je ‘jezelf’ kwijtraken. Stress, angst, somberheid, vermoeidheid, lichamelijke klachten of burn-out zijn signalen en een soort richtingaanwijzers om op zoek te gaan naar jezelf. Naar dat deel van jezelf dat je bent kwijtgeraakt.  

Het lichaam speelt een belangrijke rol bij psychische en emotionele problemen. Als lichaam en geest niet in balans zijn, kan dit klachten geven. Vaak laat je lichaam al weten dat er iets aan de hand is, maar negeer je de signalen. Veel (onbegrepen) fysieke en psychische klachten kunnen ontstaan omdat je vastgelopen bent in gewoontes en patronen die niet meer helpend zijn. Je leeft als het ware op de automatische piloot.

  

Lichaamsgerichte psychotherapie is voor iedereen die `niet zo lekker in zijn vel` zit. De uitdrukking spreekt voor zich. 


In de therapie maak ik gebruik van de taal en de wijsheid van het lichaam en het zelfregulerend vermogen. Vanuit een onderzoekende houding en nieuwsgierigheid word je je weer gewaar van wat je lichaam te vertellen heeft. Samen met jou ga ik hiernaar op zoek. Vanuit een ontspannende houding, veiligheid en rust werken we naar balans, heelheid en veerkracht. 


Lichaamsgerichte therapie gaat een laag dieper dan praten en begrijpen.

Review Individuele Therapie


Ik dacht het te weten, maar toch zoveel grenzen overgaan dat paniekaanvallen mijn leven ging overheersen. Toen werd ik doorverwezen naar Catharina en leerde zij mij te voelen. Wat ik voelde mocht er zijn en leerde zij mij ernaar te kijken. Met oefeningen die bevrijdend werken mocht ik de reis maken van mijn hoofd naar lijf en ontdekken dat het antwoord in mij zit. Er was ruimte en een uitnodiging om mezelf weer te ontmoeten. Met humor, betekenisvolle woorden en oprechte gezichtsuitdrukkingen gaf Catharina mij hoop en kracht. Opmerkelijk en mooi vond ik dat een sessie weken kan doorwerken en dat bracht mij ook de verdieping. Ik ben heel dankbaar voor deze ontmoeting.

Rianne

Lichaamsgerichte Therapie

Naast gesprekken maak ik gebruik van verschillende lichaamsgerichte technieken, zoals bio-energetica, systemisch werk, ademwerk, karakterstructuren en bodydrama. Deze therapievormen werken met blokkades in je lichaam die kunnen ontstaan als emotionele spanningen lange tijd aanhouden.  

Ik maak daarbij gebruik van de taal en de wijsheid van het lichaam en het zelfregulerend vermogen. 

Hoe werkt het?
Stress en spanning wordt in je lichaam opgeslagen. Door ruimte te maken met adem en oefeningen, kan vastgezette energie loskomen. Daardoor kan de energie vrijer door je lichaam stromen en ontstaat er meer ruimte voor ontspanning: fysiek en mentaal. Je lichaamshouding verbetert.

Review:
⭐⭐⭐⭐⭐

We konden enorme stappen zetten
Toen ik vastliep in mijn werk, zocht ik naar een therapeut die me verder kon helpen dan alleen op het gebied van werk. Want de patronen die op mijn werk zichtbaar werden, waren al veel ouder. En nu wilde ik daar echt eens grondig naar kijken.

Omdat de nood hoog was en we nog midden in de Corona-situatie zaten, stelde Catharina voor de eerste sessie direct online te doen. Die sessie met ademhalingsoefeningen had meteen impact. Ik zakte acuut van mijn hoofd in mijn lijf. Zo bijzonder! Met lichaamsgerichte psychotherapie, familieopstellingen en traumaverwerking konden we enorme stappen zetten.

En nu kan ik - een klein half jaar later - weer zelf verder. Ik wens iedereen die het moeilijk heeft zo’n liefdevolle, humorvolle en zorgzame therapeut als Catharina toe.

Thomas | Den Haag | 4 dec 2020