Somatic Experiencing traumatherapie

Somatic Experiencing is een psychosomatische methode voor traumaverwerking en stresshantering. Het is een lichaamsgerichte manier van werken, die zich richt op de effecten van trauma in het lichaam.


Een trauma kan veroorzaakt worden door een gebeurtenis in je leven die te onverwacht, te snel of te groot was om er op dat moment adequaat op te kunnen reageren. Met als gevolg dat het zenuwstelsel overweldigd raakt. Dit kan leiden tot een traumatische ervaring die je leven verandert. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat je na een heftig incident ‘niet meer jezelf bent’ of je reageert extreem heftig in sommige situaties, waar dit niet te verwachten is.

Symptomen die na korte of langere tijd kunnen ontstaan zijn: overmatig alert zijn, onrust, angst, overgevoeligheid voor prikkels, paniek, slapeloosheid. Maar ook depressie, uitputting, gevoelens van hulpeloosheid en onmacht, weinig kunnen voelen, ontkenning en dissociatie kunnen tekenen zijn van trauma. 


de tijger ontwaakt

Dr. Peter Levine, grondlegger van deze methode, baseert zijn theorie (beschreven in zijn boek ‘De tijger ontwaakt’) op zijn observaties van dieren in het wild. Deze dieren worden regelmatig met de dood bedreigd, maar toch raken zij zelden getraumatiseerd. Zij weten instinctief hoe zij de intense energie, die vrijkomt bij overlevingsdrang, moeten reguleren en ontladen.  Deze intense energie wordt bij mensen beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van de hersenen. Dit maakt dat deze energie opgeslagen wordt in ons lichaam waardoor we vast komen te zitten. Hierdoor verlies je het contact met jezelf.

Werkwijze 

Ik werk zowel met Somatic Experiencing® als met lichaamsgerichte psychotherapie. Bij beiden gaat het om de ‘taal’ van het lichaam. Door te luisteren naar ‘de taal van het lichaam’, laten we ons zelfregulerend vermogen zijn werk doen. Een trauma zit in ons zenuwstelsel als opgeslagen overlevingsenergie. In een individuele sessie wordt de, in het zenuwstelsel opgeslagen overlevingsenergie, gedoseerd ontladen. In hele kleine stapjes maak je vanuit kracht en ontspanning contact met deze energie, die vervolgens door het hele lichaam verwerkt wordt. Daarbij komen lichamelijke sensaties vrij zoals tintelingen, warmte en stroming. Je leert om precies te volgen wat er gebeurt. Dit helpt ook om een groter gevoel van controle over je lichaam te krijgen. Je leert hoe je jezelf kunt helpen in situaties waarbij oude gevoelens boven komen en hoe je het zelfregulerend vermogen van je lichaam zijn werk kan laten doen. De lichaamsreactie en de emoties zijn de ingang om het trauma te verwerken en de veerkracht te vergroten. We zoeken de innerlijke en externe hulpbronnen, die kunnen helpen om het trauma aandacht te geven. De wijsheid zit in je lichaam en zal door ons samen opgespoord worden.

Praktische zaken

De behandelsessies duurt meestal 60 tot maximaal 75 minuten. De kosten per sessie zijn € 80,-. De intake is € 40,-  en duurt een uur. Na afloop van elke sessie ontvang je een factuur, die je zelf betaalt. Vervolgens kun je deze indienen bij de verzekeraar, mits je aanvullend verzekerd bent. Bij vergoeding vanuit de aanvullende verzekering wordt je eigen risico niet aangesproken. 

Wil je meer weten over traumatherapie? Neem dan voor een vrijblijvend gesprek contact op.


Een informatieve videofilm over Somatic Experiencing en de grondlegger ervan, Peter Levine

https://www.youtube.com/watch?v=nmJDkzDMllc 
Een introductie over wat Somatic Experiencing is en over het genezen van trauma.

kijktijd: 27:33