Adem in, Adem uit

 Bij zowel de lichaamsgerichte psychotherapie als bij SE werk ik met de adem en het hier en nu. Zonder adem is er geen leven. Je adem en lichaam zijn altijd in het hier en nu. 


Wat is het hier en nu en waarom is het zo belangrijk? 


In het Engels heet het ‘in the present’, een prachtige dubbele betekenis, want ‘present’ betekent ook geschenk of cadeautje. Als je namelijk in het hier en nu bent, dan is er geen denken, maar rust in je hoofd. Rust geeft vertrouwen en duidelijkheid en samen vergroten ze het zelfvertrouwen. Het is een heldere staat van zijn die zo natuurlijk voor ons is. 

 Als het zo natuurlijk is, waarom is het dan voor veel mensen zo moeilijk? Er is één ding dat je aandacht van het hier en nu af houdt en dat is: je denken. En wat zijn we verslaafd aan denken!

Denken is een belangrijk onderdeel van ons leven. We denken in de toekomst en in het verleden. We reizen met ons denken steeds heen en weer in de tijd. Wat we doen in therapie, is werken met adem en in het hier en nu. Dat alleen al geeft rust, zelfvertrouwen en energie. Als je niet in het hier en nu bent dan besteed je je energie aan gedachten en gevoelens uit het verleden of aan wat nog gaat komen (piekeren, zorgen etc.). We kunnen ook aan plezierige herinneringen terug denken, maar het punt blijft dat het onze aandacht weg haalt bij het hier en nu. Hier en nu is een plaats van niet-denken oftewel rust in je hoofd. Rust in je hoofd geeft rust in je lijf.